Innovatieve trends deel 2: Lean Startup: Lean starten aan een project of product

De traditionele manier van het ontwikkelen van een product staat onderdruk door onder andere 3D printing zoals je hebt kunnen lezen in mijn vorige blog. Een logisch gevolg is dat ontwikkeling en productie van een product in elkaar worden geschoven. De engineering afdeling wordt tevens de productie afdeling. Een trend die je op ziet komen en gelieerd hieraan, is beschreven door Eric Ries. In zijn boek Lean startup promoot hij een snellere manier om aan product ontwikkeling te doen dan via de traditionele weg. http://theleanstartup.com/

lean startup, lean sixsigma, flxprofinanceNormaal kost een goede product ontwikkeling jaren van een bedrijf voordat het op de markt wordt gebracht, in dit geval gaat het veel sneller. Het product wordt bijna direct op de markt gebracht met alle fouten die erin zitten. Via de BUILD-MEASURE-LEARN methode wordt gekeken hoe de consument (in dit geval de consument die snel overtuigd zijn en iets aanschaffen ‘early adopters’) reageert en wat zij vinden wat zou moeten veranderen aan het product. Na het bouwen van het product en de eerste versie direct naar de markt te brengen (BUILD), en meteen te meten wat de consument van het eerste concept product vindt (MEASURE) en daarna de evalueren wat er beter aan het product kan worden gedaan (LEARN) of te concluderen dat het niet aanslaat, wordt de productontwikkeling in een ander licht gebracht. Er vindt een continue verbetering plaats door direct de mening van de consument te vragen en hierop verder te bouwen en te ontwikkelen. Hierdoor worden jaren ontwikkelingskosten bespaard, doordat je er snel achter komt of een product of dienst aanslaat. Tevens kan je sneller reageren op veranderde eisen van de consument op een product.

Ik ben er van overtuigd dat als bedrijven op deze manier werken de klant centraal staat en de klant beter bediend wordt dan voorheen. Maar er zitten natuurlijk ook kanttekeningen aan, denk aan productveiligheid voor de consument. Het risico van een zalf die niet door getest is op de huid of een nieuwe kleurstof in een snoepje is te groot, hier dienen andere testen worden gedaan dan het product direct te testen op de consument. Je zou de hypothese kunnen testen of de consument een bepaalde kleur of geur aantrekkelijk vindt.

flexprofinance samenwerking voor een betere wereldKlantgerichtheid, continu verbeteren en het verminderen van fouten zijn key binnen het concept van een Lean startup. De impact op bedrijven zal groot zijn doordat er eigenlijk een fusie ontstaat tussen de engineering, productie en marketing afdeling. Er zijn vele toepassingen mogelijk en met name in de IT is de lean startup al vergevorderd, bijvoorbeeld het opzetten en ontwikkelen van apps gaat vaak via een lean start-up. Het ontwikkelen van een eerste versie en deze direct online zetten geeft de mogelijkheid tot het direct testen bij de consument van een product, ze raten het product in de appstore en geven commentaar.  Hierdoor kunnen de app ontwikkelaars direct bekijken of de mensen tevreden zijn met het product en hoe vaak deze app gedownload wordt. Is het een hit dan kunnen ze verder ontwikkelen naar de volgende versie, is het een flop dan kunnen ze stoppen zonder dat er te hoge ontwikkelingskosten zijn gemaakt.

Het snel op de markt brengen van een product dat nog veel fouten heeft wordt gezien als een risico voor de naam en image van het bedrijf, maar indien goed toegepast en met oog voor consumentenveiligheid, kan het ook veel informatie en besparingen opleveren.

Naar mijn inziens is deze manier van werken zeer toepasbaar voor veel producten en projecten binnen bedrijven en is dit een manier van werken die langzamerhand geaccepteerd gaat worden bij grote bedrijven.

Ik ben benieuwd of jij al eens te maken hebt gehad met het Lean startup concept en hoe je het ervaren hebt. En of jij dit concept ook in jouw werk kan toepassen?

Laat een bericht achter onder deze blog of schrijf me aan via contact@flexprofinance.nl