Innovatieve trends deel 1: de impact van 3D printing op bedrijven, logistiek en transport

3d printing, flexprofinance, leansixsigmaDe afgelopen jaren is 3D printing in een versnelling gekomen, de eerste demonstraties voor de gewone consument vinden nu plaats. De mensen die hier op af komen zijn op dit moment nog ‘early adopters’, maar dit kan snel genoeg veranderen naar de grote consument, wanneer de 3D printer zijn vele voordelen heeft bewezen.

De komst van de 3D printer wordt voorspeld als de wereld op zijn kop: wetenschap24,nl heeft een special aan dit fenomeen gewijd zie hier de link: http://www.wetenschap24.nl/specials/3D-printing.html De HEMA heeft al de eerste sieraden of hoesjes voor om je telefoon om te personaliseren. Of lees dit artikel van Freshhome.com: http://freshome.com/2012/11/06/how-3d-printing-is-disrupting-mainstream-manufacturing-processes/

Als je er verder over nadenkt dan kan de 3D printer een enorme impact gaan hebben op transport en logistiek. Waarom? Als elk huishouden zijn eigen printer heeft dan zullen er minder eindproducten geïmporteerd worden van over zee bijvoorbeeld uit China. Er zal meer behoefte komen aan grondstoffen om de producten door 3D printen ter plaatse te maken. Het importeren van grondstoffen zal belangrijker worden. De vervoersmodaliteiten worden dus anders, meer bulkvervoer in plaats van vervoer van een eindproduct.

Stel je nu eens voor dat je een huis laat bouwen en op locatie wordt het huis geprint. Dit betekent dat de grondstoffen naar de locatie dienen te komen, met andere woorden er zal een fijnmaziger transport netwerk ontstaan om grondstoffen op de juiste plek te krijgen.

Om nog verder te denken, hoe gaat de supermarkt eruit zien als je een groot deel van je voedsel kan printen? Welke ingrediënten kan ik verkrijgen in de supermarkt om mijn pasta en saus te printen? Hoe gaat de IKEA eruit zien als je de mogelijkheid hebt om thuis de bouwtekening van een stoel te printen? Als de trend doorzet in 3D printing, dan moeten bedrijven zich serieus gaan afvragen wat deze trend voor hen betekent.3d printing, flexprofinance, leansixsigma

Voor veel bedrijven zal de impact enorm zijn op hun productieproces, misschien verdwijnt de productie volledig en wordt het meer aangestuurd op het ontwikkelen van een goed ontwerp of concept op de 3D printer die gekocht kan worden. De transport en logistieke sector zal zich af moeten vragen wat ze gaan vervoeren, en welke impact de veranderde vraag naar grondstoffen teweeg zal brengen.

De wereld zal letterlijk op de kop gaan als 3D printers voor de consument gaan werken. Bedrijven zullen procesmatig zich aan moeten gaan passen op wat er gaat komen. Vaak zullen processen eenvoudiger worden, engineering en productie zullen steeds dichter op elkaar komen te zitten. Producten zullen sneller op de markt komen en ook weer sneller verdwijnen. Dit betekent een grotere druk op de interne processen van een bedrijf. Het zal sneller gaan door de hele bedrijfsketen heen.

Het vervoer zal een cruciale rol spelen om de producten en grondstoffen sneller op locatie te brengen. Het wordt een intensivering op land (fijnmaziger). Terwijl over zee en in de lucht het soort product dat vervoert wordt veranderen.

3d printing, flexprofiance, leansixsigmaDat 3D printing een enorme impact gaat hebben is duidelijk, de vraag is alleen nog hoe snel en wanneer de consument deze manier van het fabriceren van producten gaat accepteren.

Ik ben heel benieuwd naar jullie visie over 3D printing, laat een bericht achter of stuur me een bericht via contact@flexprofinance.nl

In mijn volgende blog sta ik stil bij een andere trend die wel een sterke link heeft met 3D printing en product innovatie. Deze trend kan bedrijven helpen om sneller te reageren op markt veranderingen en hun eigen proces eenvoudiger te maken.