Het 80-20 principe in j‎e leven: Waar word jij gelukkig van?

In mijn vorige blog sprak ik over het rendement dat een eenvoudig proces binnen een bedrijf op kan leveren. De blog van deze week gaat over hoe het 80-20 principe ons geluk en tijd op kan leveren.

ambition2Het 80-20 principe geldt ook voor ons privé leven. Richard Koch in zijn boek het 80-20 principe schrijft http dat prestaties en geluk twee afzonderlijke zaken zijn in ons leven, alhoewel ze ook kunnen overlappen http://www.the8020principle.com/go/. 80% van onze prestaties of geluk komt voort uit 20% van onze tijd die we er aan besteden. Ik denk dat hij gelijk kan hebben, en dat heel veel mensen hun leven zo interpreteren. Het is cru om te zeggen, maar dat betekent dat de overige 80% van onze tijd aan zaken wordt besteed waar we ook wel gelukkig van worden, maar dat ons veel meer tijd kost om te halen en het rendement uiteindelijk maar 20% is. De ‘effort’ die we ervoor moeten doen is veel groter dan wat we ervoor terug krijgen. Iets om over na te denken, als ik inventariseer waar ik gelukkig van word, dan zou ik de uitkomsten eigenlijk uit moeten breiden, want dan word ik er nog gelukkiger van. Nu denk ik wel dat daar enige marginaliteit aan zit, maar zolang ik het break-even punt nog niet heb bereikt, en elke tijdsbesteding meer rendement oplevert en niet minder dan zou het moeten kloppen.

Zo is het ook met tijd, iedereen komt altijd tijd tekort, op het werk of in het privéleven. Er worden heel veel cursussen tijdsmanagement gegeven, hoe kan ik mijn tijd nog efficiënter besteden en kan ik een betere verdeling maken in de tijd. Lijstjes maken en afwerken, prioriteiten stellen, het hoort er allemaal bij, ook ik doe er lekker aan mee. Terwijl ik me de laatste tijd wel afvraag of ik nou tijd tekort kom of dat ik eigenlijk wel heel veel activiteiten heb en mijn tijdsbesteding dien ten gevolge slecht is. We hebben toch zeeën van tijd?

vind je doelgroep schrijverAls ik het 80-20 principe er naast leg, dan zou ik met 20% van mijn tijd 80% rendement moeten halen, de activiteiten die minder rendement geven en meer van mijn tijd in beslag leggen, zou ik eens onder de loep moeten nemen. De vraag is dus waar wordt ik gelukkiger van en waar zou ik meer van mijn tijd aan willen besteden met een even hoog rendement. En welke activiteiten geven mij minder voldoening en kan ik stoppen en indien wel nodig uit besteden?

Het 80-20% is dus een leuke manier om eens naar je privéleven te kijken en naar je eigen tijdsbesteding. Hoe zie jij dat? Wat maakt jou gelukkig? En wat zou je meer willen doen? En welke activiteiten zou je willen stoppen of waar wordt je minder gelukkig van?

Ik ben heel benieuwd! Stuur een reactie naar contact@flexprofinance.nl of laat een bericht achter onder deze blog!